Historik, lyranprofiler

Historik


På hösten 1928 träffades tolv unga amatörmusiker på Café National i Örebro för att starta en blåsmusikkår. Den nybildade musikkåren fick namnet Lyran. På samma café, men 20 år tidigare, bildades Örebro Sportklubb. Två örebroklassiker med samma startplats alltså.


Lyran1928. Bild källa: Örebro stadsarkiv.


Begagnade instrument köptes in och så kunde repetitionerna börja. Lyran hade från start mycket god hjälp av

J. A. Winckler som komponerade och arrangerade mycket av musikkårens repertoar. Redan den 1 maj 1929 spelade Lyran i sitt första demonstrationståg, en tradition som fortsatt in i 2000-talet.


Det har funnits en lång rad framstående ledare som satt sin prägel på musikkåren. Många av ledarna har historiskt varit militärmusiker vid Livregementets grenadjärer, I3, i Örebro.


1934 lyckades styrelsen intressera musikdirektören Gustaf Björkquist att bli instruktör och dirigent för Lyran. Därmed inleddes en ny era för musikkåren. Björkqvist var dirigent för Lyran i 20 år.

Lyran1937. Dirigent Gustaf Björkquist sitter i första raden i mitten.Bild källa: Örebro stadsarkiv.


Denna tid var framgångsrik för Lyran. Antal musikanter ökades från 15 -18 personer till cirka 40 personer. Musikkårens blev populärare och kunde efter några år räkna sig till en av Sveriges större och bättre amatörorkestrar. 1954 slutade Gustaf Björkquist som Lyrans ledare.


1948 firade Musikkåren Lyran sitt 20-årsjubiléum med en konsert i Stadsparken inför cirka 2 000 personer.


1958 representerade Lyran Riksförbundet Sveriges Amatörorkestrar (RSAO) vid de internationella musiktävlingarna i Ostende, Belgien och fick en hedersam placering.


Därefter har det blivit en rad besök i andra länder bland annat Finland, Italien, Danmark, Norge och Tyskland.


Lyran vid högvakten i Stockholm. Bild: Okänd.


Mellan åren 1965 och 1967 var Lyran även Hemvärnets musikkår. Orkestern fick göra högvakten i Stockholm 1965 och 1967.

Lyran spelar på Hamnplan 1983 i samband med Båtens dag. Bild källa:Örebro stadsarkiv / Gunlög Enhörning.


Musikkåren Lyran har en lång historia av att uppträda på olika platser i Örebro vid olika tillfällen. Det har varit återkommande spelningar i samband med nyår, valborgsmässoafton, första maj, nationaldagen, barnens dag, studenttåg och teknisttåg.


Det har varit konserter i till exempel Längbro kyrka, Konserthuset, Stadsparken, Stortorget och på Stora Holmen. Nyårskonserten i Nikolaikyrkan 2022 var den 42:a i ordningen. Allt detta har lett till att örebroarna tidigare betraktade Musikkåren Lyran som sin stadsmusikkår.

Lyran spelar i Första Maj-tåget i Örebro. Bild: Okänd.


Flera olika solister har förekommit tillsammans med Lyran under åren.Till exempel var bandledaren och saxofonisten Ingmar Nordström Lyrans solist i konserthuset 2000.

Lyran vid sitt 80-årsjubileum 2008. Bild: Okänd.


2008 firade Lyran sitt 80-årsjubileum. Då bestod musikkåren av cirka 30 aktiva medlemmar. Lyrans 90-årsjubileum 2018 firades offentligt i samband med nyårskonserterna 2018.


I nutid består Lyran av cirka 20 aktiva medlemmar. Musikkåren genomför cirka 15 spelningar per år. Många av spelningarna är för seniorer, till exempel på seniorboenden, vård- och omsorgsboenden samt i dagcentraler. Traditionen fortsätter också med nyårskonserter i Nikolaikyrkan och Längbro kyrka.


Lyrans notbibliotek innehåller för närvarande cirka 1 200 titlar med i huvudsak underhållnings- och marschmusik.

Lyran spelar för aktiva seniorer i Fiadelfiakyrkan Örebro 2022. Bild: Håkan Björndell.

Lyranprofiler

Gustaf Björkquist – Lyrans dirigent 1934 - 1954

Gustav Björkquist 1955. Bild källa: Örebro stadsarkiv.


Gustav Björkquist är den som varit dirigent längst tid i Lyran. Han föddes 1877 i Västra Vingåker. Vid 13 års ålder blev han musikelev vid Svea livgarde. Detta var hans första kontakt med militärmusiken, som senare kom att prägla mycket av hans liv. Han avlade sin musikdirektörexamen 1902. Genom åren avancerade han i graderna inom armén ända till kapten. År 1912 kom han till Örebro och blev musikdirektör för Livregementets grenadjärers musikkår. Denna post innehade han till 1930.


Björkqvist komponerade själv en hel del musikstycken. En av de mest kända är Våra hvita grenadierer tillägnad Livregementets grenadjärer.


Han värnade om den svenska militärmusiken och tog ställning för dess fortlevnad. Men det var inte bara militärmarscher på Björkquists repertoar. Livregementets grenadjärers musikkår spelade även underhållningsmusik.


Ett av de största ögonblicken i hans karriär var då han blev utnämnd till dirigent vid de Olympiska spelen i Stockholm 1912. Till spelen arrangerade han även ett musikstycke som bestod av de olika nationalsångerna för de deltagande länderna.


År 1934 fick han en förfrågan från Folkorkestern Lyran om han ville leda dem. Han var dock mycket tveksam till detta. Han visste vilket oerhört arbete och vilka svårigheter som det var att få stil på en amatörorkester. Men ungdomarna som uppvaktade honom var så i eld och lågor för sin orkester så han vågade försöka trots varningar från sina kollegor. Medlemmarna i Lyran var lite oroliga inför att få denne militär som ledare. Det visade sig dock att han inte ställde några orimliga krav på sin orkester.


Vid denna tid repeterade Lyran en gång i veckan i brandstationens gymnastiksal. Detta tyckte Björkquist inte var tillräckligt. Han ansåg att de också var tvungna att öva individuellt. Men det gick inte att få tag på någon lokal för detta. Så han upplät sitt eget hem för musikerna att öva i.


Gustaf Björkquist slutade, av åldersskäl, som ledare för Lyran 1954. Då hade han lett orkestern i 20 år. Han avled 1968 i en ålder av 90 år.


Text källa: Aktstycket september 2015, nr 82 – ArkivCentrum Örebro län, Andreas Jeppsson.

Harry Carlsson – Medlem i Lyran 1941 -2012

Harry Carlsson. Bild källa: Nerikes Allehanda 30 juni 2020.


Harry Carlsson var aktiv i Lyran i 71 år. Han föddes 1926 i Örebro. Redan som liten började han att spela dragspel. Tonerna fastnade redan innan han lärt sig alfabetet. Med sitt dragspel började Harry att spela i Frälsningsarméns Solvargarna.


Som 15-åring blev han medlem i Lyran. Då inleddes ett långt samarbete som skulle vara genom en stor del av hans liv. Inledningsvis spelade han kornett och därefter flöjt. 1980 skaffade orkestern ett klockspel och där fann han sig väl tillrätta. Harry menade att ”Klockspelet tillhör den gamla militärmusiktraditionen. Det är ett instrument vars klang kanske inte är så rolig att höra på. Men när det används i musikkåren tillsammans med blåsarna blir det skillnad. Det blir som en krydda i en maträtt.”


Utöver dessa instrument hanterade Harry Carlsson även piano. Hans musikaliska bredd kom till användning i väldigt många sammanhang.Under en period var han också en del av Guldsmedshyttans hemvärnsmusikkår. Han var även medlem av I 3:s Grenadjärmusikkår. Med dessa båda orkestrar deltog han flera år i högvakten vid Kungliga slottet i Stockholm.


Musikkåren Lyran har en lång historia av att uppträda på olika ställen i Örebro. Harry Carlsson fanns alltid med. Många är de länsbor som har lyssnat till hans spelande. Han avled 2020 i en ålder av 94 år.


Text källa: Nerikes Allehanda 30 juni 2020.

Åke Carlsson – Medlem i Lyran 1952 -2022

Åke Carlsson. Bild: Privat.


Åke Carlsson var medlem i Lyran i 70 år. Han föddes 1929 i Örebro. Redan vid fem års ålder lärde han sig spela snatterpinnar som han tillverkade av en cigarrlåda. Det är ett enkelt slagverksinstrumentsom består av två decimeterlånga pinnar av trä eller ben. Pinnarna håller man mellan fingrarna i en hand och klapprar med, ungefär som kastanjetter.


I sin ungdom blev Åke inspirerad av Frälsningsarméns musikkårs marschmusik, speciellt bastrumslagaren. Första större orkestern han var med i var KFUM:s musikkår där han spelade kastanjetter.


1952 blev Åke medlem i musikkåren Lyran där han först spelade marschcymbaler, bäckar. Han lärde sig sedan att spela marschtrumma, bland annat av I3:s trumslagare. När Lyrans ordinarie trumslagare var borta för studier blev han sedan ordinarie trumslagare.


En höjdpunkt för Åke var när Lyran gjorde högvakten i Stockholm 1965 och 1967. Där fick han bland annat vara med om att göra en uppvisning med trummor. En annan höjdpunkt var när han 1988 fick Riksförbundets Sveriges amatörorkestrars förtjänstmedalj i guld.


Åke Carlsson fortsatte med musiken i Lyran fram till 2020 då han var tvungen att sluta av åldersskäl. Han avled 2022 i en ålder av 93 år.


Text källa: Åke berättar, en dokumentärfilm av Björn Ståhlberg från 2009.